Ehdotin, että vapaapäivänä voisi vierailla American University of Beirutin (AUB) kampuksella lähellä hotelliamme. Se on kaunein yliopistoalue, jonka olen nähnyt, ja aina on mielenkiintoista seurata sen lukuisten kissojen elämänmenoa. Seitsemän kiinnostunutta löytyikin ja saimme oppaaksemme reippaan opiskelijattaren.

AUB on perustettu vuonna 1899.Sen alue on esitteen mukaan nykyisellään noin 28 hehtaaria. Alueella on 71 rakennusta. Rakennuksia enemmän silmä kiinnittyy kuitenkin kauniisiin vanhoihin puihin ja kissoihin. Kissoilla on ollut kampuksella tärkeä tehtävä. Alueella oli runsaasti käärmeitä ja kissat pyydystivät niitä. Siksi niistä oli pidettävä hyvää huolta. Oppaamme mukaan nykyäänkin opiskelija saa dekaanin varoituksen, jos hän kohtelee kissaa huonosti.

Menimme kampukselle klo 13:n jälkeen ja näimme vilkasta erikokoisten ja –väristen kissojen liikehdintää. Syynkin aktiviteettiin pääsimme näkemään. Kissoille tuotiin ruokaa.  Vajaan tunnin päästä vallitsikin kissavaltakunnassa rauha. Kerälle kiertyneitä kissoja makaili puiden alla, rakennusten vieressä, jeepin etupellillä… Monet olivat pulskassa kunnossa. Ristiriitoja kissojen välillä oli varmaan ollut, koska parilta näkyi olevan pala korvasta pois. Hieno kissanäyttely.

Muistakin säännöistä kuulimme. Kampuksella on nykyään tupakointi kielletty lukuunottamatta siihen varattuja alueita. Ne oli merkitty penkkien värillä. Kampuksen penkit ovat yleensä vihreitä, mutta oransseilla penkeillä saa tupakoida. Minun mielestäni nämä penkit eivät kylläkään olleet väriltään oransseja, vaan oranssiin vivahtavan ruskeita. En nähnyt yhtään tupakoijaa, vaikka muutama mieshenkilö istuikin tupakoijan paikalla.

AUB on saanut oman osansa Beirutin sotaisasta historiasta. Sen päärakennus valmistui vuonna 1873, mutta pommi tuhosi sen 1991. Samalla tuhoutui myös kellotorni, jolla on ollut tärkeä symbolinen merkitys. Uudelleenrakennettu college hall avattiin 1999. Se on samanlainen kuin tuhoutunut, vaikkakin suurempi.