Beirutin maraton juostaan sunnuntaina 6.12. Vain pieni vähemmistö kaikista osallistujista juoksee täysmaratonin. Viime vuonna osallistujia oli lähes 30.000, eniten 10 kilometrin Fun Runilla. Etujoukko juoksi 10 km, mutta enemmistö käveli tämän matkan. Tulevaisuuden kannalta merkittävin on tapahtuman kolmas sarja: 5 kilometrin minimaraton. Psykologien Sosiaalisen Vastuun (PSV) tuella 63 lasta Libanonin kolmesta palestiinalaisleiristä osallistui minimaratonille tai Fun Runille.

PSV ehdotti viime syksynä kumppanijärjestölleen Beit Atfal Assumoudille (BAS) yhteistä Extreme Survival Team -hanketta (EST). Tavoitteena on kannustaa lapsia, nuoria ja aikuisia pitämään huolta omasta ja toistensa hyvinvoinnista liikunnan avulla. Ahtaastiasutuissa pakolaisleireissä lapsilla on niukasti mahdollisuuksia liikuntaharrastuksiin. Juokseminen on köyhissäkin oloissa mahdollista. Hankkeessa ei haluta korostaa juoksua kilpailulajina, vaan liikuntamuotona, joka on hauska ja ryhmämuotoisena luo sosiaalisia verkostoja.

Kaikki EST-joukkueen palestiinalaislapset ilmoittivat heti juoksun jälkeen, että he haluavat osallistua maratonille vuoden päästä. Shatillan pakolaisleirin minimaratoonarit kertoivat kokemastaan viime vuonna mitalijuhlassa. Suurimman vaikutuksen minuun teki pikkupoika, joka sanoi: "Hienointa oli, että tunsin itseni tasavertaiseksi muiden kanssa ja kaikki olivat meille ystävällisiä." Tämä on ainutlaatuinen kokemus lapselle, joka elää köyhässä, ahtaassa pakolaisleirissä ilman kansalaisoikeuksia. Ystäväni Nina Lyytinen ja minä emme voineet muuta kuin luvata tulla vuoden päästä uudelleen.

Ja nyt odotettuun hetkeen ei ole kuin hiukan yli viikko. Olemme keränneet koko vuoden ajan rahaa, jotta mahdollisimman moni halukas leiriasukas voisi osallistua. Viimeisimmän tiedon mukaan Extreme Survival Teamissa on 534 palestiinalaista. Suurin osa heistä on lapsia ja nuoria, mutta mukana on myös lasten äitejä ja BAS:n työntekijöitä. Heillä on yhtenäiset t-paidat ja lippikset ja lapsilla uudet lenkkarit.

Suomalaisia lähtee Libanoniin 21 neljässä erässä 1.-3.12. Kaksi aikoo juosta täysmaratonin. Osa juoksee tai kävelee 10 km, ja muut ovat mukana kannustus-/huoltojoukoissa. Lisäksi EST-joukkueeseen liittyy kaksi naista BAS:n ja PSV:n norjalaisesta yhteistyöjärjestöstä Forum for Culture and International Cooperation. Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi osa suomalaisista pukeutuu suomalaisiin kansallispukuihin. Muilla on yllään samanlainen t-paita kuin palestiinalaisilla.

Olemme halunneet taata lapsille mahdollisimman korkealaatuiset lenkkarit. Nehän ovat tärkein väline juoksuharrastuksessa. Emme halua halpoja jalkineita, koska niiden alkuperä on epämääräisempi. Eettisesti tuntuisi väärältä auttaa pakolaislapsia lahjalla, jonka valmistamisessa olisi käytetty lapsityövoimaa jossain muualla päin maapalloa. Siksi BAS:ssa on odotettu aivan viime hetkeen ennen kuin lenkkarihankinta suoritetaan.

Olemme sydämestämme kiitollisia kaikille lahjoittajille. Tällä hetkellä Extreme Survival Team -keräyksen tuotto on 6.889,65 euroa. Otamme edelleen lahjoitukia vastaan. Mikäli kaikki kerätyt rahat eivät mene tämän vuoden maratoniin, päälle jäävät rahat ovat pesämuna vuoden 2010 maratonille.

Keräystili:
Libanon / Psykologien Sosiaalinen Vastuu
Sampopankki 800019-703530
Viitenumero: 4996
Keräyslupa: OKU 1348 A

Kaikki lahjoitusrahat menevät lyhentämättöminä BAS:lle, joka raportoi PSV:lle siitä, mihin rahat on käytetty. Suomalaiset maratonmatkalaiset vastaavat itse kaikista omista kustannuksistaan.